Hur var artikeln?

846100cookie-checkYIIK: En postmodern RPG-dev svarar på rapporter av plagiering Haruki Murakami's After Dark
Blogg
20 May 2019

YIIK: En postmodern RPG-dev svarar på rapporter av plagiering Haruki Murakami's After Dark

Rapporter är på ytan som Ackk Studios och Ysbyrd Games ' YIIK: En postmodern RPG har plagierat grossistavsnitt från Haruki Murakamis 2004-roman Efter mörkrets inbrott, bland andra egenskaper och verk. Emellertid har utvecklarna svarat på anklagelserna om plagiering och sagt att införandet av olika fraser och avsnitt gjordes som ett "hyllning" till dessa verk.

PlayStation livsstil Ursprungligen hämtade historien från TwoBestFriendsPlay sub-reddit, där användarmalfasi jämförde segment från YIIK med Murakamis arbete, och det visar sig att ett helt avsnitt lyfts grossist från boken, ord för ord.

"Kan jag kopiera dina läxor" "säkert bara ändra några saker så att det inte är uppenbart" från r / TwoBestFriendsPlay

Det var inte bara Murakamis arbete som påstås plagieras för den postmoderna RPG. Twitter-användare har även hittat och jämfört olika rader och stycken från andra verk, som Shivani Shahs Hons konspiration, som publicerades tillbaka i Mars, 2015.

Skaparen av spelet, Andrew Allanson, citerade faktiskt Haruki Murakami som inspiration för YIIK. Detta upptäcktes av Reddit-användaren Chris23235, som citerade en intervju som Allanson hade med Indie bageri, som publicerades redan i januari 2019. När Indie Hangover frågade om påverkan, svarade Allanson ...

"Wind Up Bird Chronicle av Haruki Marukami var ett stort inflytande. Så var Inherent Vice. De är båda berättelser som på något sätt drömmer om och vid första anblicken kan misstas som ström av medvetande, men när du kommer in i dem inser du att det verkligen är en del av installationen. Med YIIK ville jag att spelet verkligen kände att det rörde sig längs. På platser kände jag att jag skulle sluta och spara för dagen jag skulle försöka lägga nya plotpunkter så att spelaren skulle ha en anledning att återvända. [sic]"

Med tanke på alla anklagelser om plagiering som utjämnades hos utvecklarna, åkte jag ut till Ackk Studios för att ta reda på exakt vad som hänt och varför vissa passager var inkluderade grossist i spelet.

Ackk Studios svarade med att säga att det inte var tänkt att beskrivas som plagiering i YIIK: En postmodern RPG, utan snarare som en hyllning till verk som inspirerade dem, liknande det Allanson berättade för Indie Hangover. I e-postmeddelandet uppgav de ...

”YIIK innehåller ganska många hyllningar till författaren Haruki Murakami. Vår avsikt var att inkludera små nickar till Murakamis mindre kända verk som hyllningar. Inom spelet tjänade hyllningarna en berättande funktion.

”När spelet kretsar kring teman om trasig verklighet, är mycket av det som huvudpersonen Alex upplever färgat av linsen av fina eller starka minnen. Vi valde ut ett par romaner, filmer och videospel för att bli föremål för Alexs minnen som påverkar hans verklighet i spelet, genom de antydningar vi pratade om. Vissa av dessa verkar som mer subtila hyllningar till andra författare som Chuck Palahniuk, Thomas Pynchon, David Mitchell. Eftersom det ser ut som att människor frågar specifikt om hänvisningen till After Dark, låt mig försöka förklara våra avsikter så bra jag kan.

”Ja, det verkar mindre som en hyllning och mer som ett direkt citat av passagen från After Dark. Men karaktären "Proto Woman" som talar orden från romanen är en del av en förvrängd verklighet som presenteras för Alex; de är inte en karaktär från den vanliga, jordade verkligheten som Alex tror att han vet. En vanlig person skulle ha skrivits för att tala med avsikt och kunskap att de citerade en bok. Istället är rollen som "Proto Woman" spelar mer som en pseudo "berättare" från After Dark.

”Idén är att Alex har läst After Dark och hans förkärlek för romanen sipprar in i hans verklighet med vokala och fysiska manifestationer som återkallar hans uppmärksamhet mot passagerna i boken som nu bor i hans undermedvetna. I det sammanhanget trodde vi att det inte skulle vara i karaktär för "Proto Woman" att citera att deras ord kommer från Murakamis roman, eftersom de inte har medvetenheten om att deras ord faktiskt är ett utdrag ur en bok.

Men inte alla ser införandet av dessa passager som en "hyllning".

YouTuber DreamcastGuy går faktiskt igenom detaljerna i den påstådda plagieringen och delar upp hur du kan upptäcka plagiering och varför den identifieras som plagiering.

I e-postmeddelandet motsätter emellertid Ackk Studios uppfattningen att detta är direkt plagiering genom att säga att inom ramen för spelets värld blir huvudpersonen förvånad av karaktärer i den alternativa världen som verkar förkroppsliga och karakterisera favoritverk av fiktion från hans rike. De förklarar ...

”Det var också vår avsikt att Alex skulle bli fullständigt förvirrad av de saker som han ser och höra runt honom. Visst kan YIIK-spelaren inse att det här är ord från After Dark, men vi trodde att det skulle vara svårt för Alex att medvetet inse i det ögonblicket att han lyssnade på ett direkt utdrag av romanen.

”Jag hoppas att detta går någon väg mot att förklara vad vi försökte göra!

”Andra spel har gjort liknande saker när det gäller intertekstuella referenser. Mästerverket Undertale till exempel: [länk] "

Oavsett vad utvecklaren kan ha försökt att göra, var det ganska oroligt om samhället. De har pelting utvecklaren över på forumet, samt kritiserar utvecklarna för sina åsikter om japanska RPG.

Allansons invektiv mot spelgemenskapen i ett segment på episod 144 av The Dick Show hjälpte inte heller, där han siktade spelare för att inte tycka om YIIK: En postmodern RPG, säger ...

”Mitt misstag var att tro att videospel är konst. Jag ville göra ett spel om en kille som är en otydlig karaktär, som i slutet av spelet måste förändras. Men för många spelare, när de tittar på detta, när de spelar ett spel, är de så vana vid att behöva identifiera sig med karaktären, att om de spelar ett spel där huvudpersonen inte gillar eller måste göra något dåligt, de triggas omedelbart av det.

"Så, saken är, spel är inte konst. De är leksaker för barn och det anses i dålig form för att prata om någonting meningsfullt, eller påverkat eller tankeväckande. "

YIIK: En postmodern RPG finns för närvarande på PS4, Nintendo Switch och Steam med ett användarrecension som för närvarande är "Mixed".

(Tack för nyhetssteget Ebicentre och Animatic)

Övriga nyheter