Hur var artikeln?

1485020cookie-checkNike börjar uppsägningar efter Going Broke
Funktioner
30 juni 2020

Nike börjar uppsägningar efter Going Broke

Det finns en anledning till att jag kallar coronavirus för ”tidresande ölvirus.” Enkelt uttryckt fortsätter företag och media att använda det som en ursäkt för trender som redan pågår innan någon av de kraftkrypande motåtgärderna implementerades över hela världen. Det enda sättet för Covid-19 att vara ansvarig för dessa problem är att den har rest tid, och vi upplever en tidslinje som slogs samman med några konstiga effekter, men inte orsakerna till en annan tidslinje.

Nike, enligt media (t.ex. WWD till exempel), har framkommit som det senaste offeret för Covid-19. Efter en bokförd förlust på 790 miljoner dollar för de fyrath kvartal i sitt finansiella uttalande 2020 (2019) som avslutades i juni. Det finns ett enastående, massivt problem med mediernas rapportering om orsaken till förlusten. Nike själva i både sitt finansiella uttalande och kommentarer till pressen fortsätter att ange Covid-19 och lockdowns orsakade endast delvis förlusten.

Enligt deras ekonomiska meddelandet, endast 50% av minskad försäljningsvolym tillskrivs Covid-19. Av de 4% i minskade årliga intäkter hänförs endast 2% (hälften) till pandemin. Under pandemin tog Nike 2 miljarder mer i skuldförpliktelser för att öka sina likvida medel. Med företaget vände 2.5 miljarder dollar i vinst för hela det senaste räkenskapsåret. Skuldförpliktelser som tas på under budgetperioden motverkas inte mot årets resultat.

Nike har meddelat att företaget kommer att inleda uppsägningar efter den bokförda förlusten, men själva förlusten är inte den drivande faktorn. Istället flyttar de verksamheten för att effektivisera företaget och fokusera mer på deras växande direkt till konsumentdistributioninsatser - en sektor som företaget ser som deras framtid.

Det är tekniskt sett en halv sanning. Tekniskt sett, vad Nike säger är att de inte avskedar personal som ett direkt resultat av den bokförda förlusten, utan istället genomför permitteringar till följd av omstruktureringar som är viktigt drevs av den bokförda förlusten. För lekmannen är det samma skillnad.

Med bara hälften av försäljningsvolymen förlorad på grund av pandemin, är den enda andra direkta frågan den fortsatta blowbacken från Kaepernick-annonsen. Medan många försäljningsställen försöker att visa reklamen som ett netto positivt för företaget, är verkligheten i situationen mycket annorlunda.

Efter den anti-amerikanska reklamkampanjen avslutade flera stater och högskolor kontrakt med företaget. 2019 avlägsnade Arizona ekonomiska incitament som företaget fick, med hänvisning till Kaepernick-kontroversen. Även om företaget såg en första ökad försäljning efter reklamen år 2019, så minskade försäljningen, enligt rapporter CNBC. Även om deras finanspolitiska rapport för 2018 visade en stark försäljning, hade svårigheterna för företaget från blowbacken helt börjat starta år 2019.

Många skrattar och förhindrar bojkott mot företag, men verkligheten är att de flesta av dem inte arbetar med massiva vinstmarginaler. En mindre minskning av försäljningsvolymen med 4% resulterade i att Nike förlorade 790 miljoner dollar under ett enda kvartal. 2% av den försäljningsminskningen som inte orsakas av Covid-19 kommer att fortsätta, så antingen antar att Nike fortsätter att bokföra förluster eller förväntar sig att de plötsligt blir mycket pro-Amerika. Speciellt då företaget rapporterar tarifferna på sina kinesiska slavearbete tillverkade produkter skadar dem.

Övriga funktioner