Hur var artikeln?

1496100cookie-checkArg överfall: Varför Faropesten aldrig skulle hända
arg Assault
8 januari 2021

Arg överfall: Varför Faropesten aldrig skulle hända

2020 dödade oss nästan alla, men som en stor asteroid ofta lämnade det oss väldigt levande och besvikna. Tyvärr för andra ord tenderar apokalypser att fungera faktiskt, vilket gör att mänskligheten, jorden eller existensen upphör som vi känner den. Que Horizon Zero Dawn, där Faro-pesten slutade världen.

Själva namnet är lite vilseledande. Vad Faro-pesten är är en häftig skara av självreplikerande maskiner som kan konsumera biomaterial för bränsle. Byggd av Faro Automated Solutions, var dessa robotar en del av deras mekaniserade soldatlinje och distribuerades för att försvara ett av de få återstående oljefälten på planeten när svärmen inte fungerade och började svara bara på sig själv.

Detta innebar att dess akuta biobränsleprocesser och replikeringsfunktioner aktiverades innan de sprids ut och konsumerar allt liv på planeten. Resulterar i fullständig ekologisk kollaps och en minskning av atmosfärens kvalitet tills jorden blev obeboelig, för det är så det fungerar.

För att rädda mänskligheten och livet på jorden samlades de mest lysande hjärnorna och bildade Project Zero Dawn. Det skulle inte rädda mänskligheten, men så småningom skulle det knäcka pestens kvantkryptering och stänga av robotarna. Därefter skulle det sänka livet på jorden och ge hela världen en ny chans att blomstra där den gamla världen dog.

Nu för den stora frågan skulle det aldrig hända, och här är varför.

Reglering och övervakning

I Horizon Zero Dawn gör lore det tydligt att drönare och AI är kraftigt reglerade. Att göra det helt omöjligt att en armé av självreplikerande dödrobotar utan bakdörr eller felsäker funktion någonsin skulle bli grönbelyst för produktion eller försäljning.

Även idag finns det föreskrifter på AI som skulle göra Faros lilla företag olagligt. Efter flera stora krig utlöst av massmigration från en ekologisk kollaps efter "klimatförändringar" är det osannolikt att reglering skulle minska för att tillåta en sådan potentiell katastrof.

Det finns en bakdörr

Faro-pesten arbetar med kvantkryptering att även de bästa datorerna skulle ta flera decennier för att tvinga sig förbi. I spelet är det därför mänskligheten inte kunde stänga av svärmen efter att en dödlig glitch fick svärmen att bli oseriös. Det finns dock ett litet problem med denna ursäkt. Det finns en uppenbar och lättanvändbar säkerhetsfel.

När svärmen replikeras måste den interkommunikera och identifiera nya medlemmar av svärmen. Visst, du kan inte bryta krypteringen, men du kan utnyttja detta säkerhetsfel. Inaktivera en enhet eller två, eller helvete, bygg några nya och få svärmen att identifiera dem som en del av deras led. Med modifieringar sänder du bara uppdateringen genom svärmen och stänger av dem.

Naysayers kommer utan tvekan att fördöma detta som omöjligt, men det är mycket lätt. Det bästa är att om systemet kan avvisa modifierade enheter är allt man behöver göra att övertyga systemet om att varje enhet modifieras, vilket får svärmen att sätta på sig själv. Kom ihåg att du inte behöver bryta krypteringen om du kan utnyttja supportsystemen.

AI skulle inte svärma över jorden

Tråkig verklighet är att de flesta inte förstår hur AI fungerar. AI blir inte magiskt sentient eller sapient, och även om en kritisk fel uppstår är de fortfarande begränsade av ramarna för vad de är programmerade med. När glitch - som sannolikt kommer att visa sig vara en avsiktlig åsidosättning i uppföljaren - inträffar, är chansen att systemet fortfarande skulle vara begränsat till deras målområde.

Kanske är det den svagaste anledningen till att det aldrig skulle hända, men en massa omständigheter måste gå rätt i koden för att svärmen ska kunna utföra de funktioner de gjorde i spelets universum. Att bara svara för sig själv låter imponerande tills du inser att svärmen inte är utrustad med avancerad logistisk bearbetningskapacitet eller funktioner som gör det möjligt att samordna den ständigt växande tillväxten. Fel i program leder inte till känsla eller oberoende. De resulterar i korruption, fel och kraschar.

Således tigger man frågan om hur pesten kunde ha sitt ursprung i första hand utan att avsiktligt utformas för det uttryckliga syftet.

Nukes finns

Nuke det från omloppsbana. Det är det enda sättet att vara säker. Owe, och detta universum har antimatermotorer som ger dem ett imponerande utbud av destruktiva alternativ. Vissa kommer att tvivla på att detta kan vara effektivt, men när du når tsarnivåerna av förstörelse befinner du dig i förångningsområde. Sedan finns det koboltkärnor. AKA State Busters. Även om världen blev en lugnare plats utan fler kärnvapen, skulle dessa enheter kunna massproduceras på några dagar.

cpAkcA4

Två ord: Orbital Bombardment

Okej, vi har kärnvapen, men kanske kräver vissa etniskt sinnade idioter att vi offrar planeten för att undvika överlevande från att förångas. Rättvis argument, då slår vi ut orbitalkanoner och lasrar.

I universum är produktionshastigheten galen, vilket begränsar oss till hur snabbt vi kan sätta dessa enheter i omlopp. I Cyberpunk förstör EU de flesta amerikanska militära anläggningar på under 24 timmar med bara några järnvägskanoner på månen. Eftersom vi har månskörningsoperationer, låter det som om det är dags att samla på dessa långdistansdöd.

Framför allt i detta universum bör hotet ha upphört. Det spelar ingen roll om pesten har superhackingsfunktioner om deras mål inte är inom räckhåll.

Låt dem slåss

Okej, så kul faktum. Inte bara har pesten imponerande kryptering, men av någon anledning har den också superhackkapacitet. Eftersom de flesta av världens militärer förlitade sig på drönare och robotar när apokalypsen började gjordes många försvarsansträngningar tysta. Förutom inte riktigt.

Kommer du ihåg hur Faro-pesten inte kan hackas? Börja sedan sätta den krypteringen i andra robotar och drönare. Eller ännu bättre, bygg en annan hord av robotar och sjuk den på den ursprungliga horden. Antingen kan de inte hacka varandra, eller så är problemet självkorrigerande, och vi hackar vår uppdatering till pesten och stänger av dem.

DUMB, Venus och Lunar Colonization

Tidigare nämnde jag att de har antimatter-motorteknik. Detta användes på ett fartyg som var konstruerat för att bära en stor del av mänskligheten till nästa bebodda stjärnsystem. Tyvärr, eftersom tekniken var experimentell, misslyckas enheten och fartyget exploderar och dödar alla ombord.

Vad är problemet då? Den här planen är bara dum. Zero Dawn visar redan att vi har tekniken för att terraforma planeter, och vi har redan rymdfärder som kan nå månen och bortom. Att kolonisera ett annat solsystem är en bra idé. Ändå borde det inte ha företräde framför att skapa självbärande kolonier på Venus, Mars, Månen och många livskraftiga månar, planetoider och asteroider utspridda i vårt solsystem.

0wEl4KI

Även om jorden skulle gå vilse, skulle vi ha dessa som felsäkringar att falla tillbaka till med det långsiktiga målet att helt terraforma Mars och Venus eller återta jorden med orbital bombardemang. Sedan finns det DUMB eller Deep Underground Military Bases. Även om det bara är rykt och spekulation är en sådan anläggning så stor och massiv att den är en autonom stad under jordens yta.

Som spelet visar kan vi överleva i slutna miljöer, så om vi inte har dem skulle det vara viktigt att börja bygga dem. De skulle vara lätta att försvara, lätta att isolera och gömma sig från pesten och skulle ge oss förmågan att rädda fler människor än någon rymdoperation skulle göra.

Zero Dawn kan sedan användas för att utplåna svärmen och låta mänskligheten återvända till ytan.

Inte alla apokalypser skapas lika. Vissa är fruktansvärda situationer som kan döda även den mest förberedda hjärnan. Andra är turen i dragningsscenarierna och dödar de olyckliga oavsett intellekt eller beredskap. Sedan finns det apokalypser som aldrig borde komma från marken, såsom Faro-pesten.

Från början borde det aldrig ha skapats, borde aldrig ha spridit sig, och sedan borde det lätt ha eliminerats med massförstörelsevapen eller orbitalvapen. Att det i slutändan lyckades utplåna mänskligheten, som inte lyckades genomföra även de mest grundläggande försöken att stänga av dem, stoppa sin kommunikation eller genomföra andra planer på att överleva är uppenbart dåligt skrivande.

Vad kan du sedan förvänta dig av ett spel som demoniserade religion utan att förstå hur religioner bildas. Målade män som inkompetenta eller onda, i desperat behov av att räddas av en Mary Sue som inte kunde misslyckas oavsett hur dålig situationen blev och alltid visste svaret.

Annat arg överfall